Ar. Sanjay Puri - Sanjay Puri Architects

Ar. Sanjay Puri – Sanjay Puri Architects

sanjay puri“India has a rich cultural heritage and the principles of planning practiced centuries ago should be imbibed in the buildings being planned today to create sustainable design.” – Ar. Sanjay Puri – Sanjay Puri Architects.

1.Could you share your perspective about today’s architecture of Indian Economy and your contribution to the same?

Architecture in India is in a constant state of flux. With the advent of international architectural firms and the burgeoning rise of housing development across the country by developing firms who consider selling and marketing principles as the only parameters that govern design most of the buildings that are being built and cannot be termed as architecture.

India has a rich cultural heritage and the principles of planning practiced centuries ago should be imbibed in the buildings being planned today to create sustainable design. However in trying to ape global architectural trends, this is not being done by most people. Moreover, climate and location are not considered by most.

Our designs take cognizance of these factors thereby creating architecture that is sustainable while exploring new design directions.

2.In your opinion what is the future of architecture sector in terms of technical innovations and ecological challenges?

The future lies in the evolving of sustainable design solutions that are contextual

Newer technologies are being harnessed to create meaningful architecture.

3.What according to you is the advanced active part technology for architects: kindly elaborate?

The studying of heat gain and wind directions and scientifically resolving these while designing can generate architecture that is more sustainable.

BIM allows one to minimize wastages thereby leading to efficiency in use of materials and cost savings.

Parametric modeling when used in conjunction with studies can effectively increase or decrease light, air and thus directly increase energy efficiency if used correctly.

2.With respect to planning and expansion what is your vision in the next three years?

Our Focus is to create meaningful architecture that is sustainable and evolve new typologies that while contextual are yet new to experience.

With such projects the design work is intensive and therefore one can do a fewer projects at a time.

The studying of heat gain and wind directions and scientifically resolving these while designing can generate architecture that is more sustainable

A Pavilion 

pavillionA series of linear trapezoidal volumes skirt the southern periphery of a site located in Surat in India forming an open court facing the north.Housing a development sales office this ground floor building opens all the internal spaces towards the focal landscaped court created between the enclosed volumes.

The office spaces oriented towards the court by their layout echo this focus sectionally too with higher heights fronting the north side and the courtyard becoming lower on the south and the periphery.Designed in response to the client’s functional needs and the extreme summer climate of its location, the entire office is north oriented to derive indirect light and reduce the heat gain into the building with glass fronting the northern sides and the courtyard while the southern side is solid constituted of galvalume coated sheets with insulation and minimal openings.

The support mullions for the glazing along the courtyard carry the weight of the roof structure making the entire roof appear as a floating cantilevered canopy opening the internal spaces to the landscaped court. Angular mounds of grass echo the built form creating a shallow reflecting pool along the uninterrupted glazed front of the office spaces. The circulation spine skirts this open threshold between the exterior and the interior allowing one to traverse along the landscaped space whilst moving within the office.The building whilst being a single level structure creates a sculptural presence that is designed in response to the climate of its location, creating indoor spaces that integrate with the external landscaped garden.

Bombay Arts Society

Bombay art societyThe clients for this project required two distinctly separate series of spaces. The primary objective was to create art galleries and allied spaces to promote arts. Inordertominimizethecostoftheartspacestoemergingartists,thecli- ents required office spaces with a separate entrance that would be leased out to generate income. All of this was required to be created in a small 1300sqm plot.

After leaving the required setbacks from each side, the resultant plinth area is only 450sqm. Within this limited plinth, separate circulation cores for the arts spaces and the offices are provided. The resultant usable space therefore is very limited. This necessitated the distribution of the art facilities across the 3 lower levels above which the office spaces are located, also in 3 levels. To allow the internal spaces to be perceived as larger, curvilinear walls fluidly define spaces at each level in plan and across the 3 levels in section within the art gallery spaces. This language is perceptible externally too with undulating curved walls across both, the horizontal as well as the vertical planes.

Minimally punctuated sculptural curves enclose the art spaces below and a small 3 level punctuated volume housing the offices emerges at the upper levels.

Auriga, Mumbai

AURIGA MUMBAIAn old factory warehouse was stripped off its external walls to allow the insides to be infused with natural light and create a view of the large trees along the road from its internal spaces that were transformed to a restaurant and a nightclub. The upper level with a better view, houses a restau- rant space and the lower level opening into an outdoor patio is a nightclub. The entire building exterior is created in a web of alu- minum fins that are folded in angular planes. This ge- ometry is carried through into the interior of the ground level where the web is more abstracted and sheaths the walls, ceiling, staircase, bar and columns. Partially open and partially enclosed in strips of galvanized metalsheets that are backlit, the entire space is rendered sculptural with the integration of all design elements within the abstractly woven web.

A black palette forms the backdrop for this metal web with a flamed dark grey granite floor, black walls and black sound insulation fiber boards constituting the ceiling. A single flight stairway traverses through a 24’0” high volume from the metal dominated nightclub at the lower level to a wood enclosed restaurant above. The walls, ceiling and live kitchen counter and serving bar counter are sheathed in undulating angular planes of thin wood strips creating a fluid volume for the res- taurant. The two levels are in complete contrast, with one dominated by steel and the other by wood to create different experiences within the same space. The ab- straction of each space with one merging into the other through the double height volume located centrally inte- grates them simultaneously. Both spaces create the feeling of being within a sculpture redefining the way internal spaces can be per- ceived. On all interior sites large amounts of plywood strips are generated as residue which is then wasted. Upon seeing large piles of such wastages on the in- terior site of a hotel, the idea took germ of creating a design that would use these leftover strips to create a design thus reducing the material cost to a negligible amount & simultaneously using waste material which would otherwise be disposed off.

Looking for similar wastages from other products it was found that air conditioning ducting too generates large amounts of leftover strips that eventually find their way to a junkyard. These too if used in a design would create something at a minimal cost & reduce the need to dispose of the metal. These two materials constitute the entire envelope that gives shape to the night club & restaurant being used effectively to create a sculptural space while using wastages & avoiding expensive disposal systems.

Source and Credit : In An Exclusive interview with construction & architecture update magazine

slot min depo 10k slot server thailand slot deposit qris 5000 slot myanmar slot server kamboja no 1 slot garansi kekalahan 100 spaceman slot dana gacor